Dorpscentrum De Dussenaar

Ontwerp

in dienst bij bureau bos

Date
Category
Ontwerp
About This Project

MFA Dussen is een opdracht geworden na het winnen van de Design&Build prijsvraag van de gemeente Werkendam. Intensief overleg met gebruikers gedurende het traject heeft geleidt tot maximale verwerking van alle wensen, met als resultaat het aanpassen van het oorspronkelijke PVE. Door het introduceren van een dubbel maaiveld met behulp van een royale buitentrap, is de verdieping gelijkwaardig geworden aan de begane grond en kon een deel van de functies hier geplaatst worden. Deze compacte bouwvorm levert een duurzamer gebouw met lagere bouw- en exploitatiekosten, kortere looplijnen in en om het gebouw en veel meer ruimte voor speelpleinen en fietsenstallingen. Bovendien verbindt de trap het gebouw met het aansluitende centrale plein van het dorp. Om de interactie tussen de verschillende gebruikersgroepen te versterken is er een vide geïntroduceerd. Deze vide levert een centraal punt in het gebouw, maakt visueel contact mogelijk tussen de meerdere niveaus, en versterkt het ervaren van elkaars aanwezigheid in het gebouw.